ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΑΜΠΕΛΙΩΝ

Πελάτης

Στην Πολωνία υπάρχουν αρκετές δεκάδες μεγάλες αμπελώνες και αρκετές εκατοντάδες μικρότερες, που παράγουν λευκά, κόκκινα και μερικές φορές ροζ κρασιά και μύδια. Η Πολωνία, αντίθετα με την κοινή γνώμη, έχει παραδόσεις κρασιού – οι πρώτες αναφορές των αμπελώνων στην Πολωνία χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα και αφορούν τις περιοχές Włocławek και Płock. Σήμερα, οι πιο διάσημοι αμπελώνες βρίσκονται κοντά στην Ζιελόνα Γκόρα και η ανάπτυξη των αμπελώνων διαρκεί κυρίως στο νοτιοανατολικό τμήμα της Πολωνίας. Kazimierz, Jasło, Podkarpacie, αλλά και γύρω από το Gorzów και το Wrocław – αυτοί είναι οι τόποι όπου τα σταφύλια αποδόθηκαν για πάντα.

Πρόβλημα

Κατά την εγκατάσταση ή τη λειτουργία ενός αμπελώνα, είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα κατάλληλο σπεσιαλιτέ σταφυλιού, ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες στον τόπο όπου θα βρεθεί ένας αμπελώνας. Για την ποσοτικοποίηση της επίδρασης των θερμοκρασιών στα φυτεμένα σταφύλια εισήχθησαν SAT και GDDC. Αυτές οι παράμετροι υπολογίζονται με βάση τη θερμοκρασία (SAT – άθροισμα όλων των ημερών της εποχής κατά την οποία η μέση θερμοκρασία ήταν μεγαλύτερη από 10 βαθμούς Κελσίου). Τόσο το SAT όσο και το GDDC μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δείκτες όταν μπορεί να ξεκινήσει η συγκομιδή των σταφυλιών.

Κατά την εγκατάσταση ή τη λειτουργία ενός αμπελώνα, είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα κατάλληλο σπεσιαλιτέ σταφυλιού, ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες στον τόπο όπου θα βρεθεί ένας αμπελώνας.

Λύση

Δύο καταγραφείς Efento με εξωτερικούς καθετήρες τοποθετούνται στον υπό παρακολούθηση αμπελώνα. Μία συσκευή μετρά τη θερμοκρασία στο επίπεδο του εδάφους και η άλλη σε απόσταση 1,5 μ. Πάνω από το έδαφος. Προκειμένου η θερμοκρασία να είναι αξιόπιστη και να μην επηρεάζεται από τη θέρμανση του ανιχνευτή μέσω του ήλιου, οι αισθητήρες θερμοκρασίας τοποθετήθηκαν σε ειδικές ασπίδες ακτινοβολίας. Επιπλέον, οι καταγραφείς Efento τοποθετούνται σε ερμητικά περιβλήματα που τους προστατεύουν από την υγρασία, το νερό και τις σκληρές χειμερινές συνθήκες.

Η ανάγνωση των δεδομένων από τη μνήμη της συσκευής πραγματοποιείται ασύρματα, χρησιμοποιώντας ένα smartphone ή tablet με εφαρμογή Efento Logger, η οποία μπορεί να μεταφορτωθεί δωρεάν από το Google Play. Μετά την ανάγνωση μετρήσεων από τη μνήμη του αισθητήρα SAT και GDDC υπολογίζονται αυτόματα.

Επίδραση

Μετά τη λήψη των δεδομένων, οι χρήστες λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τις ελάχιστες και τις μέγιστες θερμοκρασίες καθ ‘όλη τη διάρκεια της σεζόν, σε ένα συγκεκριμένο μήνα ή κάθε μέρα. Επιπλέον, η εφαρμογή υπολογίζει αυτόματα τις τιμές SAT και GDDC από ολόκληρη την εποχή και τους μεμονωμένους μήνες. Η μνήμη του καταγραφέα μπορεί να αποθηκεύσει έως 30.000 μετρήσεις, που επιτρέπει την καταγραφή των μετρήσεων θερμοκρασίας καθ ‘όλη τη διάρκεια της σεζόν με συχνότητα 3 φορές την ώρα (μέτρηση κάθε 20 λεπτά). Μετά τη λήψη, τα δεδομένα μπορούν να εξαχθούν με τη μορφή αρχείου .csv, το οποίο μπορεί αργότερα να εισαχθεί, για παράδειγμα, στο MS Excel.

Οι αισθητήρες διαθέτουν ενσωματωμένη μνήμη, η οποία αποθηκεύει 28.000 μετρήσεις

Η εφαρμογή υπολογίζει αυτόματα τις τιμές SAT και GDDC που είναι απαραίτητες για την καλλιέργεια σταφυλιών

Ακριβή, ακριβή δεδομένα για μια συγκεκριμένη τοποθεσία

ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ